tiistai 18. marraskuuta 2014

Ama: Pompeijin raunioilla

Viikko Sorrentossa antaa myös mahdollisuuden käydä puolen tunnin junamatkan päässä Pompeijin raunioilla, jotka sijaitsevat lähellä Napolinlahtea Napolin ja Sorrenton puolivälissä. Kaupunkihan tuhoutui vuonna 79 j.a.a. Vesuviuksen rajussa purkauksessa. Kaupunki osoittautuu käynnillä yllättävän suureksi - siellähän oli noin 20 000 asukasta ja se oli toiminnoiltaan monipuolinen yhteisö. Samoin sen esiinkaivaminen ja restaurointi on ollut valtava urakka, joka jatkuu edelleen.

Vesuvius hallitsee - nyt hiljaisena mutta kuitenkin rauhaisan uhkaavana - kaupungin ilmettä ja tulivuori on ollut aina olennainen osa Pompeijia.


Nykyisin saa vain kalpean kuvan siitä, miten hienosti tehty kaupunki on ollut parisen tuhatta vuotta sitten. Parhaiten restauroituja rakennuksia myös sisältiloiltaan on ollut vanha kylpylä, jonka seinä- ja kattokoristeet ovat osittain tuhoutuneinakin vaikuttavia.



Toinen sisätiloiltaan mielenkiintoinen kohde oli yksi kaupungin parista tusinasta bordellista, jonka seinämaalauksia on pystytty pelastamaan ihailtaviksi.



Oma huomioni kiinnittyi jälleen myös yksityiskohtiin - hienoihin pylväisiin ja niiden koristeisiin sekä talojen ornamentteihin. Pompeijia ihaillessa kannattaa myös muistaa, että tietysti kaupunki on aikoinaan ollut kaunis ja sen rakentaminen on vaatinut suuren määrän työtä, mutta valtava määrä työtä on kulunut sen kaivamiseen hohkakivimassasta ja tuhkasta. Tämä työ alkoi jo 1700-luvun puolivälissä ja kaupungissa on edelleen tutkittavaa vuosikymmeniksi.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti