lauantai 15. marraskuuta 2014

Ama: Antonio Pasqualinon marionettimuseon taikamaailma

Monessa mielenkiintoisessa - ja monessa tylsässäkin - olen vuosikymmenien varrella käynyt, mutta Palermossa sijaitseva Antonio Pasqualinon marionettimuseo kuuluu mielenkiintoisimpiin tutustumiini museoihin. Ettei synny väärää kuvaa, niin en itse sitä Palermon kulttuurikartalta bongannut, vaan matkatoverini Mare sen löysi ja minut sinne houkutteli.

Museon kolmessa kerroksessa on paljon sisilialaista marionettiperinnettä (sekin tietysti poikkeaa hieman toisistaan saaren eri osissa), mutta myös mielenkiintoinen kattaus kansainvälistä marionettiperinnettä. Aikaisemmassa blogissahan julkaisin kasvokuvia marioneteista, mutta tässä nyt muutama kokokuvakin - palermolaisessa marionettiesityksissä nuket ovat noin 80 senttimetrin korkuisia. Perinne myös elää: runsaasti näytillä oli muitakin hahmoja kuin perinteisiä ritarihahmoja.



Menimme eräänä lauantai-iltana marionettimuseon teatterisaliin, johon olimme jo tutustuneet aiemmalla museokäynnillämme. Esillä oli useampiakin näyttämöitä ja kävimme myös näyttämön takana, jossa oli hieno varasto sekä marionetteja että niiden varusteita. Odotimmekin lauantai-illan esitykseltä perinteistä palermolaista marionettiesitystä ritarihahmoineen ja lohikäärmeineen.



Hienoksi yllätykseksemme palermolaiselle kulttuurifestivaalille oli kutsuttu katalonialainen taiteilija David Espinosa, joka esitti noin tunnin mittaisen aivan huikean esityksen, jossa kaikki hahmot olivat HO-mittakaavan (eli siis 1:87-mittakaavan) hahmoja, joita hän asetteli ja sommitteli valkoiselle alustalle. Välillä esityksessä oli multimediallisia osuuksia, joita näytettiin iPadin ruudulta. Esitykseen mahtui 20 katsojaa, joille kaikille annettiin käyttöön myös pienet teatterikiikarit. Aivan huikea esitys - käy katsomassa lisää David Espinosasta tällä linkillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti