Ensituttavuuteni Mark Kurlanskyn kanssa oli hänen teoksensa
”Cod: A Biography of the Fish That Changed the World”, joka on erinomainen
turskan historia – ja paljon enemmänkin. Kuivattu turska oli aikoinaan kovaa
valuuttaa ja haluttua kauppatavaraa. Turskan moniulotteinen historia kattaa
lukuisia seikkoja. Baskit olivat aikanaan mainiota turskanpyytäjiä ja Kurlansky
spekuloikin, että baskit mahdollisesti löysivät jo ennen Kolumbuksen retkiä
Pohjois-Amerikan kalarikkaat rannikot, mutta pitivät salaisuutensa visusti
piilossa. Baskien omaperäinen kieli oli tärkeässä roolissa salaisuuksien
varjelussa ulkopuolisilta. Uuden
Englannin vaurastuminen perustui osittain kuivatun turskan myymiseen
Pohjois-Amerikan eteläosiin orjien ravinnoksi. Ja tietysti oman aikamme ahneus
johti myös valtavaan ja piittaamattomaan ylikalastukseen ja turskan lähes
sukupuuttoon hävittämiseen.
Tällä kirjailijalla on kyky ottaa tietty artefakti tai
ilmiö, jota hän käyttää prismana kokonaisen aikakauden tai kulttuurin
tarkasteluun. Peter Englundin mikrohistoriallinen lähestymiskulma on
samantyylinen, mutta Kurlanskyn kirjoittajanote on selvästi journalistisempi ja
tietyllä tavalla vetävämpi. Turskan historiasta kumpusivat myös kaksi muuta
kirjailijan avainteemaa eli suola (Salt: A World History) ja baskit (The Basque
History of the World). Kalastamiseen liittyi myös kaksi muuta teosta eli
kiehtova tarina, kuinka New Yorkin satama-alueilta osterit katosivat
purjelaivakauden jälkeen, kun satama-alueiden herkkä luonto muuttui (The Big
Oyster: History of the Half Shell) ja kuinka Uuden Englannin rannikon
kukoistava kalastuskaupunki Gloucester muuttui (The Last Fish Tale). Jos tämä
teema kiinnostaa, niin näitä kirjoja tukee Paul Greenbergin erinomainen teos
neljästä kalalajista ja ihmisten niille aiheuttamasta tuhosta (Four Fish: The Future of the Last Wild Food).
Mutta on Mark Kurlansky muustakin kirjoittanut kuin kaloista
ja suolasta. Suomeksikin ilmestynyt vuodesta 1968 kertova kirja (1968: The Year
That Rocked the World) on mielenkiintoinen reportaasi, jonka ytimenä on
kysymys: miksi niin moni asia ja kehityssuunta eri puolilla maailmaa
kulminoituivat juuri vuonna 1968. Laajaan tuotantoon kuuluu myös kirjoja
Euroopan juutalaisista, Karibiasta ja väkivallattomuudesta. Baseball ja
baseballin sankarit ovat viime aikoina olleet parinkin kirjan teemana, mutta
viimeisimmässä kirjassaan tekijä palaa jälleen kalaan ja Uuteen Englantiin. Nyt
teemana on Clarence Birdseye eli mies, joka vaikutti erittäin ratkaisevasti
pakasteruokateollisuuden syntyyn ja kehittämiseen (Birdseye: The Adventures of
a Curious Man).
Birdseyesta kertova kirja on kiehtova kertomus kuinka
uteliaisuudella, kokeilemisella ja yrittäjyydellä muutetaan maailmaa. Tietysti
tarina on myös periamerikkalainen monine epäonnistumisineen, mutta taas
uudelleen kokeiluineen ja yrittämisineen eli fail fast – try again –saagaa parhaimmillaan. Tämä on tärkeä kirja
kaikille, jotka pohtivat mikä ihme on se ”ekosysteemi”. Vaikka Birdseye saikin
pakastettua uudella tekniikalla kalaa siten, että sen maku ja tuoreuden tuntu
säilyivät, oli edessä lukuisia muita haasteita. Jakeluketjun kaupoissa tai
tukkuportaassa ei ollut alkuvaiheissa pakastimia – kodeista puhumattakaan eli
kylmäketju katkesi melko nopeasti tehtaan portin ulkopuolella. Koko mantereen kattava
liiketoiminta edellytti myös uudenlaisia jakeluratkaisuja pakastimia omaavine
kuorma-autoineen ja myös kunnollista tieverkostoa. Elintarvikkeita valvovien
viranomaisten piti hyväksyä monet tehdyt ratkaisut, ja usein puuttui myös
säännöksiä, joita voitiin edes soveltaa. Ja volyymi – kriittinen massa oli
välttämätöntä, että kannatti esimerkiksi kustantaa vähittäiskaupalle omat
pakastimet, joista tuotteita saattoi myydä kuluttajille. Clarence Birdseyestä
kertovan kirjan sankaritarina muodostuukin jatkuvasta uteliaasta kokeilusta ja
määrätietoisesta kaupallistamisesta – ja siten tälläisten keksintöjen kuten
kotitalouksissa käytettävien pakasteiden tuomisesta ihmisten arkeen. Ja ehkä
tätä voi lukea myös tarinana, miten eurooppalaiset osaavat hahmottaa ilmiöitä
teoreettisella tasolla ja ratkoa abstrakteja ongelmia, mutta amerikkalaiset
osaavat myös kaupallistaa kehitystyönsä tuotteiksi ja palveluiksi.
Miksi Mark Kurlanskya siis kannattaa lukea? Hän osaa ottaa
arkisen ilmiön – olkoon se turska, suola tai pakastettu kalapuikko – ja sitä
tarkastelemalla avata meille ikkunoita maailman ymmärtämiseen, lukemiseen ja
tulkitsemiseen. Hän kirjoittaa kiehtovasti ja ymmärrettävästi ja osaa punoa
arkisiin ilmiöihin monipuolisia taustoja ja saattaa ne laajempaan
historialliseen yhteyteensä. Kun pystyy ostereiden häviämisellä haastamaan
lukijan pohtimaan satamien meriluonnon muutoksia höyrylaiva-aikakaudella tai
turskan kohtalolla ylikalastuksen osoittamaa ahneutta, on kirjoittajana
mielestäni onnistunut työssään. Lukekaa ihmiset Mark Kurlanskyn kirjoja!
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaTerkkuja! Kokeillaan täällä Lotan kanssa.
VastaaPoista