maanantai 24. marraskuuta 2014

Ama: Cordoban uskomaton moskeija-katedraali

Tässä tuntee olonsa todella kulttuurimatkailijaksi, kun viime viikolla kävimme Pompeijissa ja nyt eilen sunnuntaina Cordobanmoskeija-katedraalissa. Cordoba on todella kaunis ja hieno kaupunki runsaan parin tunnin ajomatkan päässä tukikohdastamme Fuengirolasta.

Eräiden arvioiden mukaan Cordoba oli 1000-luvulla maailman väkirikkain kaupunki. Kuten muullakin Andalusialla, Cordoballa on ollut hieno kukoistuskautensa mauriaikana, jolloin se oli kulttuurin ja sivistyksen tärkeitä tyyssijoja suurine kirjastoineen. Koko Cordoban vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Vaikuttavin rakennus on Cordoban moskeija-katedraali. Sen paikalla on ollut uskonnollisia rakennuksia jo ennen kirkkoja. Paikalla oli 600-luvulta oleva kristillinen kirkko, jonka päälle vuonna 711 tapahtuneen maurivalloituksen jälkeen rakennettin valtava moskeija (joka olisi nyt maailman kolmanneksi suurin moskeija) ja vastaavasti vallan vaihduttua vuonna 1236 moskeijaa ryhdyttiin muokkaamaan katoliseksi kirkoksi ja esimerkiksi minareetti muutettiin kirkontorniksi. Muunnos katoliseksi kirkoksi vietiin päätökseen rakentamalla 1500-luvulla suuren rakennuksen keskelle renessanssityylinen katedraalin keskilaiva. Muunnoksista huolimatta - tai ehkä juuri niiden takia - rakennus on todella mielenkiintoinen tyylien sekoitus.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti