torstai 30. lokakuuta 2014

Mare: U juornu re muorti

Kun vihdoin selvisin Barcelonasta Palermoon Italian yleislakkouhan (näin kenttävirkailija minua valaisi tiedoillaan) ja lentojen peruuttamisen jälkeen, sainkin istua hyvässä seurassa puolityhjässä koneessa. Palermo otti minut hyvin vastaan: taksikuski oli varsinainen herrasmies ja vei minut perille asti bussimatkan hinnalla, naapurusto otti minut uteliaana ja ystävällisenä vastaan ja hymyilevä vuokraemäntä kertoi minulle elämästään laveasti.

Asuntomme sijaitsee historiallisessa keskustassa, jossa rakennukset ovat kuin pommitusten jäljiltä, pitkäaikaisen saneerauksen alla tai jopa kunnostettuina. Meidän talomme kuuluu ensin mainittuihin, tosin sisältä asunto on mukava ja toimiva ja sijainniltaan loistava.

Lähikadulla sijaitsee kuuluisa Capo-tori, josta löytyy tuoreita ja kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä, lihaa, kalaa, juustoja, keittiövälineitä jne. Beati Paoli -kadun legenda kertoo, että keskiajalla elänyt Beati Paoli (palermolainen Robin Hoodin vastine, suomennettuna "siunatut ihmiset") piti kokouksiaan torikadun alla sijaitsevissa luolissa. Hän ja hänen kannattajansa naamioituivat mustiin huppuviittoihin ja vastustivat korruptoituneita valtaapitäviä.


Beati Paoli onkin ajankohtainen, sillä Italian kansallinen vapaapäivä Tutti i Santi on 1. marraskuuta. Päivää vietetään kaikkien pyhimysten muistoksi (Halloweenin vastine). Sitä seuraa vainajien muistopäivä Il Giorno dei Morti, joka on kirkollinen pyhä, Sisiliassa "U juornu re muorti". Tällöin on tapana lahjoa lapsia (hyvät sielut tuovat lahjoja oven ulkopuolelle jätettyihin kenkiin) ja syödä herkkuja.

Perinteinen herkku on Frutta Martonara, hedelmien ja vihannesten muotoiset, marsipaanista leivotut leivokset. Perinne sai alkunsa Martoranan luostarista Palermosta. Oli aikainen kevät, eikä vielä juuri mikään kukoistanut luostarin puutarhassa. Nunnat, jotka odottivat arkkipiispaa vierailulle, halusivat ottaa vieraansa juhlavasti vastaan.  Korkea-arvoisen vieraan kunniaksi he päättivät koristella luostarin puut värjätyillä, marsipaanista tehdyillä hedelmillä. Runsaana kukoistava puutarha tekikin piispaan suuren vaikutuksen ja hänen mielestään oli tapahtunut ihme! Pyhää marsipaanipäivää kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti