lauantai 6. syyskuuta 2014

Mare: Kotilinna


Asumme Eosanderstrassella, Berliinin suurimman linnan Charlottenburgin lähellä. Linnan rakennutti 1600-luvun lopulla Fredrik I:n vaimo Sophie Charlotte. Kun Fredrik vuonna 1701 kruunattiin Preussin kuninkaaksi ja Sophie Charlottesta tuli Preussin kuningatar, aloitettiin linnan laajennustyöt, joista vastasi arkkitehti Eosander von Göthe. 
 
Charlottenburgin linnan upeassa puistossa on helppo jatkaa kesällä aloittamaani juoksuharrastusta. Hyvät tossut ja lumoava ympäristö saavat minut lähtemään puistoon jopa ennen aamiaista. Olen ottanut tavakseni seurata Spree-joen rantaa ja kiertää linnan puutarhaan kuuluva pieni järvi. Joutsenet ovat vasta aamupesulla, kun minä jo kiidän ohitse...



Puutarhasta sanotaan sen olevan kuin köyhän Versailles - englantilaisella silauksella. Minulle se on kuitenkin kuin satumaailma huolimatta muotoonsa leikatuista pensaista, jotka reunustavat geometrista keskiötä ja kävelytietä. Puutarhan kävelyväylät johtavat pienelle järvelle ja Belvederelle; taloon, joka on rakennettu katseenkiinnittäjäksi linnan saleista avautuvalle näkymälle.



Linnakierroksella kuuntelin kuulokkeista barokkimusiikkia ja astelin toinen toistaan loistokkaampiin saleihin, joita on koko linnassa yli 70, ja palasin mielessäni lapsuuteni kiiltokuva- ja prinsessamaailmaan. Ja kohta yhdestä salin ovesta pelmahtikin lapsilauma pukeutuneena prinssi- ja prinsessa-asuihin. He seurasivat opettajaansa kohti tanssisalia innosta sädehtien ja kiljahdellen onnesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti